Blog

Nieuws Tips

Is mijn wachtwoord gelekt?

Is mijn wachtwoord gelekt? We lezen bijna wekelijks berichten over datalekken en accounts die zijn buitgemaakt zijn bij grote bedrijven. Hier lees je hoe je het snel kunt checken!

 

Vandaag stond er wederom een artikel op NU.nl dat er een database met 773 miljoen emailadressen en 21 miljoen wachtwoorden online geplaatst is. Inmiddels is die database weer verwijderd maar het heeft een aantal uren op het internet gestaan vrij voor iedereen om in te zien.

 

Wekelijks worden we getrakteerd op dit soort berichten dat er weer accounts buitgemaakt of gelekt zijn. Vrijwel alle grote bedrijven zijn aan de beurt geweest; Adobe, Google, Facebook, LinkedIN, Sony PlayStation, Nintento. De lijst wordt alleen maar langer en langer.

 

Waarschijnlijk zul je nu wel eens gedacht hebben, zitten mijn accounts er ook bij? Er worden zoveel accounts gestolen/gelekt dat het haast ondenkbaar is dat dit niet het geval is. Gelukkig is er een manier om het na te kijken. Troy Hunt heeft een website opgericht Have i Been Powned?

 

Have i Been Powned stelt jou in staat om in een database te zoeken van gelekte of buitgemaakte wachtwoorden. Zoeken kan op op je e-mailadres, wachtwoord en een domein. Het laatste is interessant voor bedrijven. Na verificatie krijg je notificaties als een jou zakelijke e-mailadressen in een toekomstig lek voorkomt.

 

Wat moet je doen als je wachtwoord gevonden wordt in deze database? Direct je wachtwoorden veranderen en dat wachtwoord dat gevonden is niet meer gebruiken. Je kunt helaas niet zien waar dit wachtwoord is buitgemaakt. Dus het enige verstandige is om dat wachtwoord niet meer te gebruiken bij al je accounts. Vindt je het lastig om verschillende moeilijke wachtwoorden te onthouden? Lees dan hier meer over wachtwoordmanagers.