Blog

Tips

Ecosia – Plant een boom met uw zoekopdracht

We Googlen elke dag, maar zou het niet fijn zijn als we iets nuttigs konden doen met onze zoekopdracht? Dan is Ecosia de zoekmachine voor u! Door gebruik te maken van Ecosia wordt geld verzameld om bomen te plaatsen over heel de wereld.

 

Ecosia vs Google

Waarom vergelijk ik Ecosia met Google en niet met bijvoorbeeld Bing? Heel simpel; Google is toch bij  uitstek de meest populaire zoekmachine van dit moment. Het zoekalgoritme van Google is meer verfijnd dan die van Ecosia. Ecosia is eigenlijk Bing. Ze zijn een apart bedrijf maar de achterliggende techniek is die van Microsoft’s Bing. Hoewel elk van bovengenoemde bedrijven verre van perfect zijn heeft Google bij mij een streep voor. Dankzij de zoekmachine van Google, waarmee het ooit allemaal begon, hebben wij toegang tot veel diensten die ons leven elke dag een stukje makkelijker maken. En dat helemaal gratis! Nou ja gratis… “If the product’s free, your the product”. Maar dat is iets voor een andere keer.

 

Hoe werkt Ecosia dan?

Ecosia is een soort portal waarmee je gebruik kunt maken van de zoekmachine Bing. Door zoekopdrachten kan Ecosia bomen planten. Ze geven aan dat je gemiddeld 45 zoekopdrachten nodig hebt om een boom te planten. Met een handige teller rechts bovenin het scherm zie je voor hoeveel bomen jij al hebt gezorgd. Maar met alleen zoekopdrachten verdient Ecosia natuurlijk niets. Ecosia verdient zoals elke zoekmachine geld via advertenties. Direct adverteren bij Ecosia gaat niet. Ze tonen advertenties van Bing. Als je bij Ecosia wilt adverteren, dan adverteer je eigenlijk via Bing en zal jou advertentie daar ook te zien zijn. Maar omdat niet iedereen op een advertentie klikt hebben ze een gemiddelde van 45 zoekopdrachten per persoon om een boom te bekostigen. Een voordeel van Ecosia is dat ze geen data doorverkopen aan derden, wat bij de meeste andere zoekmachines wel het geval is. Echter is de vraag hoeveel waarde hieraan gehecht moet worden aangezien alle zoekopdrachten eigenlijk plaats vinden op Bing.

 

Hoeveel bomen worden er geplant?

Ze zeggen 80% van hun winst te investeren in het planten van bomen. De overige 20% gaan naar investeringen in marketing en reserves. Ze publiceren elke maand een overzicht van het door hun geïnvesteerde geld. Ecosia plant zelf namelijk geen bomen. Ze financieren bedrijven/stichtingen die dit voor hun doen. De kans is dus groot dat niet het hele bedrag in bomen vertaald wordt. Die bedrijven hebben immers ook onkosten. Inmiddels zijn er mede door Ecosia meer dan 39 miljoen bomen geplant en dat is best indrukwekkend aangezien ze pas vanaf december 2009 actief zijn. De bomen worden over de hele wereld geplant. Van Spanje tot Afrika en van Indonesië tot Brazilië.

 

Ecosia is een leuk alternatief voor Google. Het zal nooit Google vervangen maar elke boom die hiermee geplant wordt draagt bij aan een beter milieu en dat kunnen we met het huidige klimaat goed gebruiken. Alle beetjes helpen dus geef Ecosia een kans en plant een boom!